Ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Αρχαγγέλου και Ψηφιακής Μετάβασης Γιώργος Βαρέλης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Σωτήρης Βαγιανός εκπροσώπησαν το δήμο Ρόδου στην επιστημονική ημερίδα με τίτλο “Κυβερνοασφάλεια και διασφάλιση Πληροφοριακών Συστημάτων σε φορείς Δημοσίου και ΟΤΑ ” η οποία διεξήχθη στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα με διοργανωτές τον Όμιλο εταιρειών Forum Consulting και META TEAM.
Η ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης Έκθεσης Smart Cities με τίτλο” Από τις Ψηφιακές Υπηρεσίες στην Πράσινη Μετάβαση “με κεντρικούς ομιλητές τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτριο Παπαστεργίου και την Υφυπουργό Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη.
Συμμετείχαν περισσότεροι από 900 Σύνεδροι (Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι,
Γενικοί Γραμματείς Δήμων, Διοικητές Δημόσιων Υγειονομικών Μονάδων και
άλλων Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Φορέων Γενικής Κυβέρνησης) και φιλοξενήθηκαν σημαντικές Επιστημονικές Δράσεις & Ημερίδες, με περισσότερους από 90 Ομιλητές/τριες από τον χώρο της Κεντρικής Κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον Ακαδημαϊκό αλλά και Επιστημονικό χώρο.
Στη χώρα μας έχουν συμβεί πολλά περιστατικά τα οποία οδήγησαν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνδυασμό με το Υπουργείο Εσωτερικών να λάβουν σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση των Κυβερνοεπιθέσεων.
Οι Δημόσιοι Οργανισμοί καλούνται να εναρμονιστούν σε αυτό το σύγχρονο περιβάλλον προκλήσεων και κινδύνων για να μπορέσουν να ακολουθήσουν τις επιταγές του νόμου.
Συγκεκριμένα, για να ενισχυθεί ένας Οργανισμός σε επίπεδο Κυβερνοασφάλειας, θα πρέπει και να μπορεί να ελέγχει πλήρως τα πληροφοριακά του συστήματα, από τον τρόπο που έχει διατμηθεί το εσωτερικό του Δίκτυο, τις προσβάσεις τις οποίες επιτρέπει και τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιεί.
Επίσης, ο Οργανισμός θα πρέπει να γνωρίζει τις ευπάθειες του συστήματος, τους κινδύνους τους οποίους διατρέχουν τα συστήματά του, για να μπορεί να προγραμματίζει τις βελτιωτικές κινήσεις και να υπολογίζει το κόστος για την ενίσχυση των πληροφοριακών υποδομών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την επιχειρησιακή συνέχεια και την απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού.
Παράλληλα οι Φορείς Γενικής Κυβέρνησης – Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλούνται βάσει του αρ.18 να ορίσουν Υπεύθυνο Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για να διασφαλίζει ότι ο Οργανισμός λαμβάνει μέτρα και προστατεύει τα Συστήματά του αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι ο Ορισμός ΥΑΣΠΕ είναι υποχρεωτικός για κάθε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Ρόδου αναθέτει άμεσα την σύνταξη μελέτης για την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών του δήμου ώστε να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες με τα εξής παραδοτέα βάσει του αρθρ.20 του Ν.4961/2022 :
– Καταγραφή Υποδομών Πληροφορικής & Επικοινωνιών
– Vulnerability Assessment
– Υπολογισμός & βελτιωτικές προτάσεις για το συνολικό κίνδυνο του Οργανισμού
– Κατάρτιση Πολιτικών Ασφάλειας συστημάτων πληροφορικής & επικοινωνιών