Αλλαγές στη Διοργάνωση Πανηγυριών: Ο Νέος Νόμος και η Επίδρασή του
Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι και τίθεται σε εφαρμογή φέτος φέρνει σημαντικές αλλαγές στη διοργάνωση των πανηγυριών στην Ελλάδα, πηγαίνοντας οριστικά στο τέλος της παραδοσιακής υπαίθριας ψησταριάς. Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, όλοι οι σύλλογοι και φορείς που οργανώνουν εκδηλώσεις για τη διάθεση ψητών, όπως σουβλάκια και κρέατα, είναι υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με επαγγελματικές εταιρείες catering.
Αυτή η αλλαγή στοχεύει στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων που διέπουν τον τομέα της εστίασης, καθώς και στη διασφάλιση της ασφαλούς διαχείρισης πυρασφάλειας σε υπαίθριους χώρους. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα διευκολύνει τον φορολογικό έλεγχο των διοργανωτών.
Ωστόσο, οι απαιτήσεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό σε πολλούς τοπικούς συλλόγους. Η ανάγκη για επαγγελματικές υπηρεσίες catering θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το κόστος των πανηγυριών, καθιστώντας την οργάνωσή τους δύσκολη, ιδιαίτερα σε μικρές κοινότητες και χωριά που βασίζονται στην εθελοντική προσφορά των κατοίκων τους.
Η ψησταριά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής παράδοσης και της κοινωνικής συνοχής στις γιορτές. Η πιθανή στροφή προς επαγγελματικό catering μπορεί να αλλάξει την αυθεντική αίσθηση των παραδοσιακών πανηγυριών, απομακρύνοντάς τα από την πνευματική και πολιτιστική τους κληρονομιά.
Πολλοί τοπικοί φορείς ζητούν εξαιρέσεις για απομακρυσμένες περιοχές και μικρές κοινότητες, επιθυμώντας να διατηρηθεί η παράδοση των πανηγυριών χωρίς τις υπέρογκες δαπάνες που προκύπτουν από την υποχρεωτική συνεργασία με επαγγελματίες. Οι συλλογικές αυτές προτάσεις έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι οι τοπικές γιορτές θα μπορέσουν να συνεχίσουν να προβάλουν τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη που τις χαρακτηρίζει.