Ισχυρός σεισμός στην Κάσο: Σχόλια και ανάλυση από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ
Αναστάτωση προκλήθηκε νωρίς το πρωί από τον έντονο σεισμό, ο οποίος καταγράφηκε με μέγεθος 6,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, με εστιακό βάθος 64,4 χλμ.
Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κρήτη και στη Ρόδο, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Στο πλαίσιο της αναγγελίας του γεγονότος, εκδόθηκε και προειδοποίηση για ενδεχόμενο τσουνάμι από το 112 για προληπτικούς λόγους.
Ωστόσο, οι ειδικοί φαίνεται να είναι καθησυχαστικοί. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε ότι πρόκειται για έναν «σεισμό -εφάπαξ», χωρίς προγνωστικά χαρακτηριστικά ανησυχητικά.
Μειωμένες επιπτώσεις λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους
Σε δηλώσεις του στο ΕΡΤNews, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι το αυξημένο εστιακό βάθος (συγκεκριμένα 60 χλμ) οδήγησε στο γεγονός ότι η σεισμική κίνηση έφτασε με μικρότερη ένταση στις κατοικημένες περιοχές της Κάσου και της Καρπάθου, και ακόμη περισσότερο στην Κρήτη. Η εικόνα παραμένει ελεγχόμενη.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε την ανάγκη κατανόησης του γεωλογικού υπόβαθρου, εξηγώντας ότι ο σεισμός συνέβη πάνω στο ελληνικό τόξο, σε μία περιοχή όπου συγκρούονται η ευρωπαϊκή και η αφρικανική τεκτονική πλάκα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ αυτού του σεισμού και των σεισμικών φαινομένων που έχουν παρατηρηθεί στη Σαντορίνη, λόγω των διαφορετικών γεωτεκτονικών συνθηκών του ηφαιστειακού τόξου, ούτε με τις πρόσφατες δονήσεις στην Τουρκία, λόγω του διαφορετικού γεωδυναμικού πλαισίου κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας.
Ο κ. Λέκκας επανέλαβε την εκτίμηση ότι δεν αναμένονται σοβαρές μετασεισμικές ακολουθίες και ότι αυτός ο σεισμός δεν πρέπει να θεωρείται προπομπός μεγαλύτερης δόνησης, κυρίως λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους.
Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να μείνουμε ενημερωμένοι γύρω από τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το φαινόμενο με προσοχή.