Καταφατικό το πόρισμα Καρώνη για τη δημιουργία πυρόσφαιρας από έλαια σιλικόνης
Το πολυαναμενόμενο πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει πλέον παραδοθεί στον εφέτη ανακριτή. Τα ευρήματα απαντούν καταφατικά στο ερώτημα αν τα έλαια σιλικόνης μπορούν να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Μαζί με το πόρισμα, παραδόθηκε και η πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή μεταλλειολογίας, ο οποίος εξέτασε διάφορα τμήματα της εμπορικής αμαξοστοιχίας που συμμετείχε στη μοιραία σύγκρουση.
Ανάλυση του Πορίσματος Καρώνη
Στις 132 σελίδες του πορίσματος, ο καθηγητής Δημήτρης Καρώνης αναλύει τις πιθανές αιτίες πίσω από την έκρηξη που προκλήθηκε κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, καθώς και τη φωτιά που ακολούθησε και κατέκαιε για 29 λεπτά. Η ομάδα του καθηγητή ερεύνησε τα έλαια σιλικόνης που χρησιμοποιούνταν στις μηχανές των τρένων, με βασικό ερώτημα αν αυτά μπορούσαν να εξηγήσουν την πυρόσφαιρα που παρατηρήθηκε σχεδόν αμέσως μετά την έκρηξη.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα λάδια των μηχανών υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες του δυστυχήματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρόσφαιρα. Συγκεκριμένα, κρίνεται ότι το έλαιο αυτό έχει την ικανότητα να αναφλέγεται σε θερμοκρασίες πάνω από 330 βαθμούς Κελσίου. Η ερευνητική ομάδα έχει στηρίξει τα συμπεράσματα της σε διάφορες αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένων:
- Αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους
- Αυτοψιών στον τόπο του δυστυχήματος
- Λήψης υλικών και δειγμάτων από το σημείο της τραγωδίας
Η Επιστήμη πίσω από την Πυρόσφαιρα
Το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πυρόσφαιρα μπορεί να έχει προκληθεί από την ηλεκτρική εκκένωση υψηλής έντασης, επικαλούμενο στοιχεία από τον ιδιαίτερο τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Σε βίντεο που καταγράφηκαν στον τόπο του ατυχήματος, παρατηρήθηκαν τρεις έντονες αναλαμπές που συνδέονται με αυτό το ηλεκτρικό φαινόμενο. Αυτές οι αναλαμπές σταμάτησαν όταν ενεργοποιήθηκε το σύστημα αυτόματης προστασίας των τρένων. Βάσει αυτών των παρατήρησεων, αποτελεί εφικτό σενάριο ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό τις συνθήκες υψηλής έντασης ηλεκτρικού τόξου.
Ο κ. Καρώνης υπογραμμίζει ότι τα λάδια των μηχανών των τρένων αναφλέγονται και διατηρούν τη φωτιά μόνο σε θερμοκρασίες άνω των 300 βαθμών. Αυτό σημαίνει ότι δεν προκάλεσαν την αρχική ανάφλεξη ή την πυρόσφαιρα, αλλά ενδέχεται να έχουν καεί αμέσως μετά, προκαλώντας εκτενή καταστροφή για μία ολόκληρη μισή ώρα.
Αντιδράσεις και Σχολιασμοί
Η ανάλυση του πορίσματος έχει προκαλέσει ποικιλία αντιδράσεων. Ο Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι τα έλαια σιλικόνης αναφλέγονται, κάτι που είναι ήδη γνωστό από επιστημονικές πηγές. Σημείωσε μάλιστα ότι σε περίπτωση βραχυκυκλώματος μπορεί να δημιουργηθεί εκνέφωμα υδρογονανθράκων που συμβάλλει στην ανάπτυξη της φωτιάς.
Η κατάσταση στους χώρους των τρένων ανάλυσε και ο πρώην Πρόεδρος του ΟΣΕ, Πάνος Γραμματίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το πόρισμα αποδεικνύει την ανυπαρξία παράνομου φορτίου στις αμαξοστοιχίες, απορρίπτοντας έτσι θεωρίες που είχαν εκφραστεί νωρίτερα.
Η Μαρία Καρυστιανού εξέφρασε την απογοήτευσή της, αναφέροντας ότι το πόρισμα δεν προσφέρει νέες και χρήσιμες πληροφορίες για μία υπόθεση που περιμένει η κοινωνία πάνω από έναν χρόνο.
Η υποθέση αυτή πιθανόν να επηρεάσει και την κατάσταση επόμενων νομικών διαδικασιών, καθώς η πραγματογνωμοσύνη του μεταλλειολόγου του ΕΜΠ, Πέτρου Τσακιρίδη, ενδέχεται να παρέχει επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την έκρηξη και την καταστροφή που προκλήθηκε.
Ο ανακριτής της υπόθεσης παραμένει σε αναμονή των αποτελεσμάτων από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, η οποία θα εξετάσει τα θραύσματα των αμαξοστοιχιών.
Οι απαντήσεις που εξακολουθούν να αναμένονται από τις αιτίες της τραγωδίας αυτής είναι κρίσιμες για την κατανόηση των γεγονότων και την απονομή δικαιοσύνης.