12nisatv.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέοι κανόνες για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις παραλίες

Κοινοποίηση

Ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες από την Ολομέλεια της Βουλής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας σε παραθαλάσσιες περιοχές. Τουλάχιστον τέσσερα μέτρα από τη γραμμή της θάλασσας θα απέχουν οι ξαπλώστρες σύμφωνα με το νέο νόμο.

Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή «Τριτολογίες» της ΕΡΤ3 ο Ιωάννης Ξωμεριτακης, πρόεδρος πανελλήνιου συνδέσμου εκμισθωτών θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ο Μάρκος Καφούρος, βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας, ο Γιώργος Χατζημάρκος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο Σπύρος Ψαρούδας, διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ».

«Θεωρούμε ότι είναι μια καλή προσπάθεια, κάποια στιγμή έπρεπε να μπούνε τα πράγματα σε μια σειρά. Εμείς είμαστε απόλυτα χωροθετημένοι και λειτουργούμε με έγκριση, ακόμη και να θέλουμε να φύγουμε από εκεί δεν μπορούμε. Αυτό που μας αδικεί, μας υποβιβάζει σε πάρεργο. Μας αφαιρεί τη δυνατότητα που είχαμε κι εμείς να είμαστε όμορες επιχειρήσεις από τμήμα οικοπέδου που έχουμε νοικιάσει ή έχουμε αγοράσει», όπως ανέφερε ο Ιωάννης Ξωμεριτακης, πρόεδρος πανελλήνιου συνδέσμου εκμισθωτών θαλάσσιων μέσων αναψυχής.

Νέοι κανόνες για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις παραλίες

«Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που δεν έχει να κάνει με τη δόμηση. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ήρθε μετά τα δυσάρεστα γεγονότα πέρσι το καλοκαίρι, που γίναμε μάρτυρες αυθαιρεσιών, οι πολίτες διεκδίκησαν ελεύθερες παραλίες. Έρχεται ως απάντηση σε αυτά για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας και να εξυπηρετηθεί η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, αποτελούν και έναν εθνικό πλούτο οι παραλίες μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κυκλάδων ΝΔ, Μάρκος Καφούρος.

«Έχω τις ενστάσεις μου, είναι λάθος να λέμε ότι δε συσχετίζεται η θέση στο όριο, που δομούμε. Στα Δωδεκάνησα η απόσταση ήταν μεγαλύτερη. Μειώνεται η απόσταση από τη θάλασσα. Όλη η δικαιοδοσία πια για την εκμετάλλευση των παραλιών περιέρχεται στην κτηματική υπηρεσία, οι δήμοι πια μπορούν να εκφράσουν μόνο μια απλή γνώμη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Κομηνέας, δήμαρχος Αστυπάλαιας.

«Για τα Δωδεκάνησα έχει ένα συμβολισμό ιστορικής αξίας, καθώς καταργήθηκε μία διάταξη των Ιταλών κατακτητών, που το 1929 ο στρατιωτικός διοικητής είχε επιβάλει ένα κανόνα στον κτηματολογικό κανονισμό. Στα Δωδεκάνησα επήλθε ισονομία, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν έχει αλλάξει η δόμηση με αυτό το νομοσχέδιο, μου κάνουν εντύπωση όλα αυτά που λέγονται. Το νομοσχέδιο βάζει μια τάξη με αυστηρό τρόπο, καθιερώνει ελεύθερες παραλίες, αυξάνει το ποσοστό που δεν μπορούν να μπαίνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες σε περιοχές και παραλίες που είναι NATURA, τίθενται πιο αυστηρά πρόστιμα, κάνει πιο εύκολο στους πολίτες τον έλεγχο. Είναι μια εξαιρετικά θετική παρέμβαση και περιβαλλοντικά ορθή και ειδικά για τα Δωδεκάνησα μια ιστορική αποκατάσταση αδικίας», όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Τέλος ο κ. Σπύρος Ψαρούδας, διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», ανέφερε: «Τα 30μ που ήταν το ελάχιστη απόσταση που επιτρεπόταν να υπάρξει δόμηση καταργείται, το απώτατο όριο όμως παραμένει, αυτά έχουν μια σκοπιμότητα, την εμπορευματοποίηση των παραλιών που αντιμετωπίζονται ουσιαστικά ως οικόπεδα. Ακόμη μια φορά να αυξηθεί η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, τη στιγμή που σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο υπάρχει η σύμβαση της Βαρκελώνης που ορίζει ότι η ελάχιστη απόσταση πρέπει να είναι 100μ.».

Πηγή: http://www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πέτρος Κόκκαλης: Το 91% των Ελλήνων καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε προστατευμένοι έναντι φυσικής καταστροφής

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Η Νέα Δημοκρατία δεν ενδιαφέρεται για τον Έλληνα αγρότη και δεν έχει σχεδιασμό

Τη μείωση του ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα ζητά η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου