12nisatv.gr
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ελλάδα: Κενές Θέσεις Εργασίας στον Τουρισμό και Νομιμοποίηση 30.000 Αιτούντων Άσυλο μέσω Fast Track

Κοινοποίηση

Η Έλλειψη Εργατικού Δυναμικού στον Τουρισμό

Με περίπου 80.000 κενές θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού και την τουριστική περίοδο να έχει ήδη ξεκινήσει, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια αληθινή πρόκληση. Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα σχέδιο για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων από αυτές τις θέσεις, που περιλαμβάνει ταχεία νομιμοποίηση αιτούντων ασύλου και αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού από το εξωτερικό.

Η αναζήτηση εκπαιδευμένων εργαζομένων για σημαντικές θέσεις όπως σεφ, σερβιτόροι, προσωπικό κουζίνας, υπεύθυνοι ρεσεψιόν και καθαριότητα εξελίσσεται σε έναν αγώνα ταχύτητας, καθώς η χώρα αναμένεται να υποδεχθεί ρεκόρ επισκεπτών το φετινό καλοκαίρι.

Δυσκολίες στην Πρόσληψη

“Η εύρεση υπαλλήλων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη,” δήλωσε ο Δημήτρης Σταθοκωστόπουλος, διευθυντής γνωστού εστιατορίου. “Ο τουρισμός είναι σίγουρα σε άνοδο, αλλά οι Έλληνες προτιμούν πλέον να εργάζονται σε σταθερές πενθήμερες θέσεις γραφείου.”

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι οι 80.000 θέσεις εργασίας που παραμένουν κενές στον τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων είναι καθοριστικές, καθώς ο τουριστικός τομέας αποτελεί >ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, συνεισφέροντας περίπου το 25% στο ΑΕΠ.

Ανταγωνισμός για Προσλήψεις

Ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή επισκεψιμότητα όπως η Κρήτη και η Ρόδος, παρατηρείται αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ ξενοδόχων, οι οποίοι προσφέρουν πιο δελεαστικές αμοιβές και συνθήκες εργασίας για να προσελκύσουν προσωπικό. “Αυτή η κατάσταση είναι εν μέρει συνέπεια της πανδημίας COVID-19, όπου η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι ιδιαίτερα προφανής στην Ελλάδα,” αναφέρει ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Εστίαση και τον Τουρισμό.

Η εποχικότητα του κλάδου προσθέτει περισσότερο άγχος στους εργαζόμενους. “Μετά την τουριστική σεζόν, οι εργαζόμενοι δικαιούνται μόνο τρεις μήνες επιδόματος ανεργίας. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, πώς θα επιβιώσουν το υπόλοιπο του χρόνου;” συμπλήρωσε.

Πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση

Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, η ελληνική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να νομιμοποιήσει περίπου 30.000 μη καταγεγραμμένους μετανάστες. Έχει συνάψει και διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Βιετνάμ και η Ινδία για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού.

“Μόλις έλαβα μια πρόταση εργασίας από μια εταιρεία στο Ντουμπάι,” δήλωσε ο κ. Σταθοκωστόπουλος, επισημαίνοντας πως η αναζήτηση του εργατικού δυναμικού όσο και οι αιτούντες άσυλο είναι σημαντική για την κάλυψη αυτών των θέσεων. Οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι μέχρι πρότινος έμεναν σε κέντρα φιλοξενίας, έχουν τώρα την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να απασχοληθούν στον ξενοδοχειακό τομέα.

Προοπτικές για το Μέλλον

Το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού εκτιμά ότι μέχρι το 2028, η χώρα θα υποδεχθεί 40 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος από τον πληθυσμό της, κυρίως από αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα. Η ανάγκη για εργατικό δυναμικό καθίσταται επιτακτική, καθώς οι απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται και η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις για την αναμενόμενη πρόκληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κως: 42χρονος Πακιστανός αποπειράθηκε να βιάσει τη σύζυγο του φίλου του

Oμάδα Σύνταξης Β

Γάμος και Νέα Αρχή για τον Σταύρο Γιαννακόπουλο

user 3

Ενίσχυση 250 ευρώ για Συνταξιούχους: Προϋποθέσεις και Χρονοδιάγραμμα για το 2025

user 3